Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

pbour@Lyon


Στα τέλη του Αυγούστου ήμουν στη Λυόν για το συνέδριο VLDB 2009.

Αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι στη Γαλλία και πρακτικά η πρώτη φορά που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα γαλλικά που έμαθα στο γυμνάσιο, στο λύκειο και στο γαλλικό ινστιτούτο πριν πολλά χρόνια!

Η Λυόν είναι η 3η πόλη σε πληθυσμό στη Γαλλία σύμφωνα με το wikipedia. Τη διασχίζουν δύο ποτάμια ο Rhone και η Saone. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πολλών όμορφων και γραφικών γεφυρών που αξίζει κανείς να περπατήσει.

Η πόλη θεωρείται από τους καλύτερους προορισμός για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Βέβαια πρέπει να περιμένει κανείς ότι το κρέας δε θα είναι ψημένο τόσο όσο συνηθίζεται στην Ελλάδα, ακόμα και αν το ζητήσει "bien cuit". Αλλά και αυτό είναι στα πλαίσια των εμπειριών στην πόλη.

Προσωπικά μου άρεσε πολύ η πόλη. Με χαρά θα ξαναπήγαινα για να την ξαναπερπατήσω. Τώρα αν θα έμενα εκεί δεν ξέρω. Μερικά από τα '"must" της πόλης:
  1. Περπάτημα στην παλιά πόλη - όμορφα και γραφικά στενά γεμάτα με εστιατόρια και bar.
  2. Notre-Dame de Fourvière - αξίζει για την ίδια την εκκλησία, αλλά κυρίως για τη θέα της πόλης από ψηλά!
  3. Parc de la Tête d'Or - το πάρκο μες στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι προφανώς το central park της Ν. Υόρκης σε μέγεθος αλλά είναι πανέμορφο χάρη στη λίμνη, το μικρό ζωολογικό κήπο, το βοτανικό κήπο, τα δέντρα κλπ.
  4. Ποτό στις βάρκες του Rhone - κατά μήκος του ποταμού έχουν μετατρέψει βάρκες σε bar. Αξίζει να κάτσει κανείς για ένα ποτό! Μάλιστα μπροστά από τις βάρκες υπάρχουν τραπέζια από τα ίδια τα μαγαζιά αλλά και κόσμος που κάθεται στο γρασί
  5. Place Bellecour - ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος - πλατεία χωρίς δέντρα κλπ στην Ευρώπη. Τώρα κατά πόσο αυτό είναι ωραίο είναι ένα θέμα.
  6. Βόλτα στην εμπορική ζώνη και κατά μήκος της Rue de la Republique - για ψώνια ή και απλά για τη βόλτα. Άλλωστε απ' όσα είδα η Γαλλία δεν είναι για φτηνά ψώνια και ευκαιρίες. Καταπληκτικό είναι το κτήριο που στεγάζεται η Fnac λίγο πριν η Rue de la Republique καταλήξει στη Bellecour.

Φωτογραφίες

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να προτείνω κάτι για Zinc burgers ή θα με κόψεις νομίζοντας ότι είμαι spam bot? :-)

Panagiotis Bouros είπε...

Σε κατάλαβα από την πρόταση!

Απλά θεώρησα κάπως "κουλό" να έχεις πάει στη Γαλλία και να προτείνεις burger για φαγητό! Αλλά το αφήνω για το βλέπει ο κόσμος και να γουστάρει. Άλλωστε δεν ήταν ένα απλό american burger!

Christia είπε...

Άντε και στο Παρίσι!