Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2008

Vicky Christina Barcelona

Σήμερα το βράδυ -πιο σωστά χθες το βράδυ πλέον- είδα τη νέα ταινία του Woody Allen, "Vicky Christina Barcelona". Όπως και στις προηγούμενες 4 τελευταίες (από το "Anything Else" και μετά) ταινίες του, έτσι και σ' αυτή ο Allen πλέον δεν παίζει παρά μόνο γράφει. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο Scoop άπαιζε!

Πρόκειται για μία κωμωδία -επέστρεψε σ' αυτή όπως λένε και στο Αθηνόραμα- που διαδραματίζεται στην Ισπανία και κατά κύριο λόγο στη Βαρκελώνη. Εγώ θα έλεγα εκτός από την κωμωδία ο Allen επέστρεψε και στη γνωστή θεματολογία του. Ήρωες μπερδεμένοι που δεν ξέρουν τι θέλουν ή πιο σωστά ξέρουν τι δε θέλουν (S. Johansson). Ψάχνονται και αντί να βρουν άκρη, βρίσκονται περισσότερο μπερδεμένοι. Με τη διαφορά ότι το φόντο δεν είναι η Νέα Υόρκη και δη το Μανχάταν, αλλά η Βαρκελώνη, ενώ λείπει ο ίδιος ο Allen και ο υποχόνδριος χαρακτήρας που συνήθως ενσάρκωνε. Η αλήθεια είναι ότι ένας υποχόνδριος χαρακτήρας του Allen στους δρόμους της Βαρκελώνης δε νομίζω ότι θα κόλλαγε!

Τώρα από εκεί και πέρα η ταινία βγάζει γέλιο, αλλά φυσικά δεν είναι ξεκαρδιστική. Οι ερμηνείες δε θα έλεγα ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο, καλές αλλά όχι εξαιρετικές. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να περιμένω κάτι καλύτερο από τη Johansson ή την Cruz. Είναι καλές και δύο αλλά μέχρι εκεί όπως καλή είναι και η Hall. Ο Bardem έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αλλά στο συγκεκριμένο ρόλο δε νομίζω ότι μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω.

Πάντως η συνολική εικόνα της ταινίας είναι καλή. Μου άρεσε χωρίς να με "τρελάνει". Η ατμόσφαιρα της πόλης δεν είμαι σίγουρος αν πέρασε δείχνοντας μόνο κάποια χαρακτηριστικά - τουριστικά σημεία της. Σαφέστατα ο Almodovar θα το παρουσίαζει πιο ωραία, αλλά είναι άδικο να συγκρίνει κανείς ένα Ισπανό και ένα Αμερικάνο σ' αυτό το θέμα.

Βαθμολογία (με άριστα το 5):




Σχόλια άλλων που την είδαν:
αθηνόραμα


ΥΓ. Έχω μια ένσταση παρόμοια με αυτή που είχα για το "Hollywood Ending". Εκεί μία ταινία σκηνοθετημένη από ένα τυφλό δεν εκτιμάται από τους Αμερικάνους, ενώ διαπρέπει στην "ανοιχτομάτα" Ευρώπη. Εδώ οι Αμερικανίδες τουρίστριες παρασύρονται από το δίχως ενδοιασμούς τρόπο ζωής των Ευρωπαίων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην ταινία Scoop (2006) όχι μόνο γράφει, αλλά και υποδύεται έναν παλαβό ταχυδακτυλουργό...

Panagiotis Bouros είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο ανώνυμε φίλε. Το λάθος μου είναι ότι δεν έχω δει τη συγκεκριμένη ταινία και δεν έκανα τον κόπο να το το imdb.

Christia είπε...

Αν σκηνοθετούσε ο Alodovar την ταινία, η Πενέλοπε θα ήταν εγχειρισμένη τραβεστί που όμως βλέποντας τη Γιόχανσον θα ήθελε να ξαναγίνει άντρας και ο Χαβιέ εκτός από καλλιτέχνης θα ήταν και ο πρώην νταβατζής της.

Panagiotis Bouros είπε...

lol!

:-p