Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2008

Πες μου το πρότυπό σου να σου πω ποιος είσαι!

Αφορμή γι' αυτήν την ανάρτηση (στα ελληνικά post :-p) είναι το άρθρο που διάβασα στο news24.

Η μελέτη της Ένωσης Δασκάλων και Καθηγητών της Βρετανίας δε μας είπε κάτι που δεν ξέραμε. Μας επιβεβαίωσε αυτό που γίνεται ήδη και στην Ελλάδα: προβάλλονται χαμηλής ποιότητας πρότυπα. Και ποια είναι αυτά τα πρότυπα δηλαδή;

Έχετε ακούσει να "διαφημίζεται" ένας επιστήμονας ή ένας άνθρωπος της τέχνης ή των γραμμάτων. ΟΧΙ. Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι τέχνη είναι μόνο να παίζεις στην τηλεόραση ή στο Hollywood. Αντί αυτών συνέχεια βομβαρδιζόμαστε με "επιτυχημένα" μοντέλα - ηθοποιούς - τραγουδιστές - στυλίστες κλπ που τριγυρνούν από πάρτυ σε πάρτυ και μας λένε πόσο ωραία είναι να βγάζουμε και να ξοδεύουμε χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι για τους κουλτουριάρηδες. Και τραγούδια που γράφονται μας λένε ότι στόχος είναι το κέρδος, το χρήμα και η καλοπέραση. Ακόμα και στην περίπτωση του αθλητισμού που πρέπει να "προσφέρει" πρότυπα, σήμερα προβάλλεται η κοσμική και εξωγηπεδική πλευρά των αθλητών. Τρανταχτό παράδειγμα ο κύριος Beckham που έχει πάψει να είναι αθλητής έδώ και πολλά χρόνια.

Και ένα ακόμα παράδειγμα: πρόσφατα ο Έλληνας επιστήμονας Ιωσήφ Σηφάκης μαζί με δύο συναδέλφους του, έλαβαν το turing award. Κάποια ΜΜΕ το ανέφεραν. Τα περισσότερα πάντως ΟΧΙ και ειδικά στην τηλεόραση. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας, το turing award είναι το νόμπελ της πληροφορικής. Ωστόσο στην Ελλάδα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν ο Σηφάκης είχε πάρει τη Eurovision τότε να ασχοληθούμε μαζί του! Εναλλακτικά αν ήταν "κομιστής" κάποιου γαργαλιστικού σκανδαλοθηρικού οπτικού μέσου τότε θα το "έπαιζαν" στο γυαλί μήνες ολόκληρους!

Κια φυσικά όλα αυτά ΔΕΝ είναι τυχαία. Δεν ψάχνω θεωρίες συνομωσίας και μυστικές οργανώσεις που κινούν τα νήματα. Ωστόσο πρώτοι υπέυθυνοι είναι τα ΜΜΕ και πιο σωστά το κύκλωμα που βρίσκεται από πίσω. ΚΑΙ προφανώς φταίνε και οι γονείς που δεν προστατεύουν όσο χρειάζεται τα παιδιά τους. Κλασσική ατάκα πάντως αυτό... Πόσο όμως εύκολο είναι αυτό σήμερα; Πολύ πιο δύσκολο απ' ότι ήταν πριν 10 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: