Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2008

No Country for Old Men/Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Χθες το βράδυ πήγα να δω την ταινία "No Country for Old Men". Ελληνικός τίτλος είναι "Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους".

Στα πρόσφατα βραβεία όσκαρ η ταινία έλαβε 4 αγαλματίδια -καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και β' ανδρικού ρόλου- σε συνέχεια των βραβεύσεων στις χρυσές σφαίρες κλπ.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ταινία βλέπεται άνετα με την έννοια ότι έχει ενδιαφέρον, ενδιαφέρουσα πλοκή και πολύ καλές ερμηνείες. Ειδικά η ερμηνεία του Javier Bardem στο ρόλο του ψυχοπαθή αλλά με αρχές πληρωμένου δολοφόνου, είναι πάρα πολύ καλή. Δικαίως έλαβε και το αντίστοιχο βραβείο. Και η σκηνοθεσία είναι καλή με αποτέλεσμα να μην κουράζεται ο θεατής κατά τη διάρκεια. Μου άρεσε και το όλο σκηνικό λίγο από γουέστερν που έχει στηθεί.

Από την άλλη μεριά η ταινία στέκεται πολύ λίγο στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και των λοιπών προβλημάτων, αλλά νομίζω ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Πάντως η μουσική δε βοηθάει στην ατμόσφαιρα road-movie. Τώρα που το σκέφτομαι δε μου έχει μείνει καμία μελωδία στο μυαλό. Τρανταχτό αντιπαράδειγμα είναι η "Paris, Texas" του "Wim Wenders" την οποία και θεωρώ ανώτερη. Η μουσική στις σκηνές που ο ήρωας περπατά μόνος στην έρημο είναι κατά τη γνώμη μου καταπληκτική.

Πάντως το αποτέλεσμα της δουλειάς το αφών Coen είναι αρκετά καλό. Δεν ξέρω αν αξίζει το τίτλο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, αλλά σίγουρα αξίζει να τη δει κανείς.

Βαθμολογία (με άριστα το 5):




Σχόλια άλλων που την είδαν:
αθηνόραμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: